Hønefoss BK 125 år

I dag tirsdag 4.februar 2020 fyller Hønefoss BK 125 år.

4. februar 2020 - 125 år siden Idrettsforeningen Liv ble stiftet!

Tirsdag 4.februar 2020 fyller Hønefoss BK 125 år.

Jubileet blir feiret sammen med våre HBK-venner til høsten.

LIV ble stiftet 4.februar 1895

På møte innfant seg 20 yngre menn, som det heter, og det var stor interesse for dannelse av en idrettsforening. En forberedende komite på 5 medlemmer ble valgt, disse var Otto Coucheron, O.E Lagesen, farmasøyt Fredrik Nilsen, lærer Knut Espe og faktor L.E. Windju.

Den forberedende komite må ha arbeidet meget raskt. for allerede den 4.februar 1895 ble konstituerende generalforsamling holdt på Glatved Hotel, der vår forening så mange ganger senere holdt sine faste møter og generalforsamlinger. På generalforsamlingen var det møtt 25 interesserte herrer. Det er uttrykkelig anført an "trods innbydelsen møtte ingen damer" Damene var altså ennå mer beskjedne den gang enn nå.

Vår forenings første formann het kand.Teol Otto Coucheron, og som medlemmer av det første bestyrelse ble valgt: ingeniør Otto Grundt Røsholm. kand real. O.F.Lagesen, kand.pharm Fredrik Nielsen og lærer Knut Espe. Til revisorer valgtes bankkasserer G.Løchen og herredskasserer L. Ekornrud.

Andre forslag på navn på klubben var Ringkollen og Viking, men navnet LIV ble valgt med stort flertall.

Fotballens første år

Første gang fotball overhodet nevnes er i årsberetningen for 1907. Og allede året etter, i 1908 averterte LIV i Ringerikes Blad at det var anledning til å drive "Fotbold og Idrætsøvelser" bak foreningsen leide bane på Eikli i Hønefoss.

Den første fotballkamp som ble arrangert her i byen, fant sted 16.august 1909. "Liv Fodboldparti" hadde mottatt en utfordring fra Ingeniørvåpenets underoffiserskole, og denne skoles fotball-lag ble da Livs første motstander. Kampen endte uavgjort 2-2.

Halden ble stiftet 16.april 1908

Aar 1908 den 16.april stiftedes skiklubben "Halden". Til Medlemmer af Klubben optages saavel aktive som passive Deltagere. Samme Dag valgtes til Bestyrelsemedlemmer: Truls Kristiansen, Kristian Jørgensen, Anton Olsen, og til Suppleanter: Andreas Skarpsno, Herman Hellstrøm. Otto Hansen. Til Kasserer valgtes; Anton Andersen og til Revisorer:Hans Hansen og Emil Haakonsen.

Bestyrelsesmøde afholdtes den 22de April 1908. Der blev foretaget Valg paa Formand, som saadan valgtes Truls Kristiansen.

Bytter navn til IDRETTSLAGET FOSSEKALLEN

Skiklubben "Halden" var altså lagets første navn, men allerede på lagets første generalforsamling den 28.mars 1909 ble det enstemming besluttet å forandre lagets navn til: IDRETTSLAGET FOSSEKALLEN.

Laget fikk sitt navn etter den vesle svarte og hvite fuglen, med samme navn, som stadig var å se ved Hofsfossen. Laget har ikke bare tatt navnet til denne vesle, kvikke fuglen, men vi har også tatt dens farger som våre klubbfarger, og fuglen er også et av symbolene i vårt banner.

Fotballens første år

Fotball var en av de aller første idrettsgrener Fossekallen tok opp på programet. Laget var ikke mer enn et år gammelt da tanken på å komme igang fotball så dagens lys. På bestyrelsesmøte den 20.september 1909 ble det fattet følgende beslutning: "Ligeledes besluttedes at anskaffe en 1-ma fotball allersnarest og igangsætte øvelser i sparking søndag 26.september på Follumjordet, hvortil Mr. Hudson havde git sin tilladelse".

Gjennom alle år siden 1909 har det blitt spilt fotball i Fossekallen og interessen økte jevnt og sikkert. Laget har ikke hevdet seg særlig i denne gren, hverken når det cup eller serie og kan ikke sies å ha hatt noen spesiell "gullalder"

Etter mye arbeid ble den første fotballbanen tatt i bruk i 1914. Den lå på Strandjordet "midt i klubbens hjerte" En liten fin bane, men de første årene ble det bare fotballspill i nokså beskjeden målestokk. Det ble mest privat kamper mot Hvalsmoen og Geithus.

Fakta over er hentet fra jubileumsboka (100 år) fra 1995

Navnebytter

I 1987 ble klubbene IF Liv og Fossekallen slått sammen til Liv/Fossekallen.

Klubben fikk i 1997 navnet L/F Hønefoss, og i 2002 ble navnet igjen endret til nåværende Hønefoss BK.

Toppfotballen

Hønefoss BK menn spilte for første gang på det nest øverste nivå (1div) i 1999. Der etablerte de seg frem til det i 2009 da det ble opprykk til tippeligaen. 2010 sesongen blant norges 16 beste lag, endte Hønefoss BK på en 14 plass. Det betydde kval kamper om vi skulle fortsette i samme divisjon i 2011. Den første kampen mot Ranheim endte med 2-1 seier. Dermed skulle det avgjøres med dobbeltkamp (hjemme/borte) mot Fredrikstad. Der var det Fredrikstad som var det klart beste laget. De vinner 4-1 på Aka Arena og 4-0 foran over 9000 tusen tilskuere på Fredrikstad stadion.

2011 er vi tilbake i OBOS-ligaen (1div). Vi vinner 16 kamper, 9 uavgjorte og 5 tap det ga tabelltopp og nytt opprykk til tippeligaen. Der blir vi sesongene 2012 (13 plass) og 2013 (16 plass)

2014 og 2015 spiller vi i OBOS-ligaen (1div) 2015 ender vi nederst av samtlige 16 lag i OBOS-ligaen, dermed er det klart at vi spiller på nivå 3 i Norge (PostNord-ligaen) i 2016 der ender vi på 3 plass bak Elverum og HamKam. 2017 ender vi på en 10 plass, mens vi får en ny nedtur med nok et nedrykk til nivå 4 når vi i 2018 blir nummer 13 av 14 lag.

2019 sesongen ender vi på 4 plass Norsk Tipping-ligaen (nivå 4)

Fantastiske år for damefotballen

2015 stilte Hønefoss BK med damelag i seriesystemet for første gang på ca.20 år. Laget ble seriemestere i 4.divisjon i 2015, gjentok bedriften i 2016 da laget vant 3.divisjon. 2017 og 2018 vant laget sin avdeling i 2.divisjon. I 2017 klarte ikke våre damer å kvalifisere seg til 1.divisjon (4-0 tap mot Kaupanger på Aka Arena). 2018 klarte damene opprykk til 1.divisjon etter å ha spilt 1-1 mot Bryne og slått Tromsø 6-0 på Alfheim stadio. Lagets første sesong (2019) i 1.divisjon ender med en fantastisk 2 plass. Våre damer taper kun en kamp på bortebane å blir med det ligaens beste bortelag.

GRATULERER MED 125 ÅRSDAGEN!