Fotballen i Liv/Fossekallen

"Initiativet til sammenslåingen kom fra fotballen. Det var mange som spurte: Kan spillere fra to dårlige fotball-lag danne stammen til et godt fotballag?"

Fotballen i Liv/Fossekallen

"Initiativet til sammenslåingen kom fra fotballen. Det var mange som spurte: Kan spillere fra to dårlige fotball-lag danne stammen til et godt fotballag?"

Vi tror tvilerne må innrømme at nivået er hevet etter sammenslutningen. Både organisatorisk og administrativt betyr det en styrke å samle kreftene, og økonomisk er det lettere å skaffe sponsorstøtte når man slipper å "slåss" om midlene.

Serie

I L/Fs første sesong 1987 spilte laget i 5.divisjon, men allerede i 1988-sesongen spilte laget seg opp i daværende 4.divisjon (nåværende 3.divisjon). Det var Per Ulseth og Terje Liknes (spillende) som hadde treneransvaret ved siden av Ole Haukedalen som hadde ansvaret for keepertreningen.

Laget har siden satset på opprykk til 2.divisjon, men har i perioden1989-93 ikke lykkes og har i likhet med Fossekallen i 1950-årene fått betegnelsen "den evige toer". Til tross for at spillestallen er styrket ved kjøp av spillere har laget ikke hatt flaks og vi siterer Ringerikes Blad 15.april 1993: "Liv/Fossekallen er laget som ikke eier flaks. Etter opprykket i 1988 fra daværende 5.divisjon, har ballen son regel danset på tverrliggeren, og falt ned på gal side av målstreken".

I 1989 tapte L/F opprykket i aller siste kamp da laget fikk et unødig tap mot bunnlaget Bøler i Idrettsparken. Aurskog/Finstadbru gikk dermed forbi på tabellen og til topps.

Året etter, i 1990-sesongen, snøt Lillestrøms 2.lag de svart/grønne med avansement på bedre målforskjell. Begge hadde 51 poeng etter 24 spilte seriekamper med målforskjell 70-19, + 51 mål og L/Fs 65-26, + 39 mål.

I avslutningsomgangen lå L/F en stund an til opprykk inntil høyttaleranlegget i Idrettsparken meldte fra Geilo at Lillestrøm 2 hadde tatt ledelsen 1-0, noe som også ble sluttresultatet. L/F hadde en bra høstsesong, men tapte for mye på våren.

I 1991-sesongen ble det 3.plass bak Kolbotn og Jevnaker etter at laget etter 9. serieomgang med seier 15-0 over Kongsberg toppet tabellen med Kolbotn og Jevnaker på henholdsvis 4. og 6. plass. Storseier ble det også over Bækkelaget med 8-0 og over Høybråthen/Stovner 9-2. Laget tapte imidlertid for mange poeng mot lag som burde vært slått.

Sesongen 1992 ga på nytt 2. plass, denne gangen bak Jevnaker som rykket opp i 2.divisjon med 50 poeng, 6 poeng foran L/F. Også nå ble det for mange tapte poeng mot "lettere" motstandere. I nabo-oppgjøret mot Jevnaker i Idrettsparken ble imidlertid seriemesteren slått 6-2 etter at Jevnaker hadde tatt ledelsen 2-0. I sin omtale av kampen som ble spilt 16.mai i nærvær av 2.000 tilskuere, skriver Ringerikes Blad bl.a.: " Lørdagens oppgjør i Idrettsparken inneholdt alt. Absolutt alt. L/F gikk fra 0-2 til 6-2 og rundspilte JIF fullstendig. Det var ikke mindre enn klasseforskjell på lagene. Vi har aldri sett L/F bedre enn i lørdagens andre omgang som de vant 5-0".

I januar 1993 deltok L/F i Solberg S.K. "Sprotmixcup" hvor de beste Buskerud-lagene deltok. L/F vant alle sine kamper med seier over Solberg, Mjøndalen, Birkerbeineren og gikk helt til topps med seier 7-5 over Slemmestad i finalen.

I sesongen 1993 var Fossum/Bærum en klar ener med sine 56 poeng foran Årvoll med 50 poeng og L/F 49 poeng. Disse tre lagene lå klart foran Drafn på 4.plass med 35 poeng.

Etter sesongslutt skriver Ringerikes Blad under betegnelsen ÅRETS SKIVEBOM: Få, eller ingen, var i tvil om at Liv/Fossekallens 3. divisjonsmannskap i fotball skulle rykke opp i år. Men L/F havnet på 3. plass igjen.

Etter seks år som trener - de fire første som spillende trener - sa Terje Liknes takk for seg etter 1993 sesongen. I likhet med tidligere var de nye trenerne Pål Berg og Åge Amundsen optimistisk når det gjelder opprykk i 1994-sesongen. Spillerstallen ble ytterligere styrket ved nye innkjøp og tilgang fra egen uniorstall som er matchet ved spill i en tøff interkretsserie.

Etter en noe variabel sesongstart med tap mot antatt "lette" motstandere, spilte laget mange gode kamper før ferien og inntok tabelltopp etter halvspilt serie med 25 poeng. Samme poengsum hadde toeren Årvoll og treeren Drafn slik at det ble en spennende høstavslutning. I vårens kamper har L/F innkassert seier over disse lag og særlig mot Årvoll som måtte reise hjem med 4-0 tap, viste laget glimrende spill noe DT-BB′ refrat av kampen bekrefter "Hvilken kamp av Liv/Fossekallen mot serieleder Årvoll. Laget rundspilte Årvoll i begge omgangene, og L/F var næmere 8-0 enn Årvoll var 4-1".

Den "evige toer" ble en ener

Så er det endelig klart for opprykk til 2.divisjon. Laget har gjennomført en utmerket høstsesong og toppet tabellen ved sesongslutt hele 8 poeng foran de argeste konkurrenter Årvoll og Drafn. Det var også kun disse som tok poeng fra L/F i høstens kamper da det ble 3-0 tap på bortebane for Årvoll og 2-2 mot Drafn i Idrettsparken. L/F hadde også solid målkvote etter bl.a. storseier 9-0 over Bygdø og 7-1 over Holmestrand, begge på bortebane. Høstens formlag Frigg, Oslo ble slått 4-3 i en spennende kamp i Idrettsparken.

Cup

I Liv/Fossekallens korte historie har laget aldri nådd lenger enn til 2. runde i cupen. I sesongen 1993 vant laget 1-0 etter ekstraomganger over 2.divisjonslaget Grei i Idrettparken.

I 2. runde var 1.divisjonslaget Eik motstander. Etter 1-1 ved ordinær tid, vant Eik 3-2 etter ekstraomganger.

I 1989 møtte L/F serielederen i 1.divisjon Lillestrøm, med sju landslagspillere, i 1. runde i Idrettsparken. Foran 2.634 betalende tilskuere måtte Lillestrøm kjempe for å vinne 3-0 og sende 4.divisjonsgutta ut av cupen. Det gikk hele 30 minutter før Lillestrøm tok ledelsen og spillerne på 1.divisjonslaget var positivt overrasket over kvaliteten på et 4.divisjonslag. Som forkam møttes Livs og Fossekallens "gutter" fra 60-årene.

I 1991 møtte L/F også et eliteserielag i 1. runde i Idrettsparken. Denne gang beskuet ca. 1.000 tilskuere kampen der Strømsgodset sendte L/F ut av cupen med 3-1 seier til drammenserne. Etter L/Fs redusering til 2-1 12 minutter etter pause ble kampen først avgjort to minutter før full tid da Strømsgodset gikk opp til 3-1.

Som forkamp spilte 1963-årgangen til Liv og Strømsgodset, som var forsterket med den tidligere landslagsspissen Odd Iversen fra Rosenborg. Kampen ble ledet av fotballpresident Nikken Johansen, endte med 7-0 tap til Liv-gutta

Rekrutt/2.-laget

Rekruttlaget består hovedsakelig av spillere som forsøker å spille seg inn på A-laget samt en del juniorspillere. Laget som spiller to divisjoner lavere enn A-laget, har hevdet seg godt.

I 1990 sesongen vant laget sin avdeling med 21 seire og 1 uavgjort av 22 spilte kamper. Sesongen 1992 gjentok laget bragden med å gå til topps i 5.divisjon avdeling A med 59 poeng, hele 10 poeng foran Nesbyen som ble nr.2.

I 1994 havnet laget på 2.plass etter vinneren Eiker FK. Vårsesongen ga håp om en plassering helt på toppen, men med en svært variabel høstsesong måtte laget ta til takke med "sølvet"

Annonse: