Gutte og junior

Det var naturlig at man de første årene ofret seg mest for de voksne, fordi man regnet med at guttene drev idrett på skolene.

Gutte og junior

Det var naturlig at man de første årene ofret seg mest for de voksne, fordi man regnet med at guttene drev idrett på skolene. Vi kan imidlertid av protokollene lese at Liv allerede i 1912 hadde gutteparti i fotball.

I juli 1919 bringer vår lokalavis denne omtale av juniorlagets kamp mot Vikersund. "For 14 Dage siden var Livs Juniorlag paa Vikersund og kjæmpet mot dette Steds Juniors med Resultat 2-1, I gaar skulde Vikersund ha Revanche, men møtte med bare et Par virkelige Juniorspillere. Resten var saa at si det rene A-lag, mens Liv møtte med helt Juniorlag. Tiltrods herfor tog Livguttene allikevel Kampen op. Resultatet blev i første Omgang til stor Forbauselse en Seir for Liv med 2-1. I anden Omgang fik Vikersund 4-1, hvorefter blev Vikersund 5 mot Liv 3.

Inntil det ble dannet egne junioravdelinger i fotball i Liv i 1927 og i Fossekallen i 1933, var det gruppestyret som ordnet med fotballkamper for de yngre. Liv hadde således i 1923 hele to guttelag i fotball.

På ansøkning i 1927 - som det heter i Livs beretning for dette året - fikk T.B. Syversen tillatelse til å starte junioravdeling i fotball. Avdelingen var helt uavhengig av fotballgruppen og skulle såvel sportslig som økonomisk ordne sine arrangementer.

Dette året hadde Liv såvel gutte- som juniorlag og sistnevnte spilte hele 11 kamper dette året. Av økonomiske hensyn da det nesten bare er Oslolagene som har guttelag, ble det bare spilt 3 guttekamper dette året.

I 1928 var Livs gutte- og juniorlag på sitt første Oslobesøk. Lagene spilte mot Lyn på Ullevål og vant begge kamper.

I Fossekallen ble det først etter at det i 1933 ble dannet egen junioravdeling, sving på fotballen for de yngre. Av gruppas beretning dette året går det fram at det ble spilt flere kamper for gutte- og småguttelag. Den første fotballkampen ble spilt 7.mai hvor guttelaget vant 7-1 over Stranden.

Særlig var småguttelaget sterkt og refratene forteller om seire over Frigg, Liv og Kongsberg og bare 0-1 tap mot Vålerengen.

Guttelaget vant over Strømsgodset, Liv og Vålerengen. Det var stor interesse i Fossekallen for gutte- og juniorfotball i de første årene og det ble oppnådd flere gode resultater, bl.a. spilte juniorlaget 0-0 mot Mjøndalen i 1934.

I Liv vokste yngres avdeling seg sterkt fram mot krigsåret 1940 og klubben hadde flere småguttelag, guttelag og juniorlag.

Således fikk juniorlaget  sitt første kretsmesterskap i 1935, med seier 5-0 over Vikersund. I kampen om fylkesmesterskapet ble det tap 1-0 mot Skiold. Fossekallen hadde også i slutten av 1930-årene et ganske godt juniorlag.

I etterkrigsårene ble det stor framgang for gutte- og juniorfotballen både i Liv og Fossekallen. Allerede i fredsåret 1945 ble Livs juniorlag kretsmester med 2-1 seier over Eiker. I kampen om fylkesmesterskapet ble det imidlertid 1-0 tap mot Drammen Ballklubb.

På laget spilte: John Olav Rønning, Rolf Andersen, Johan Blyberg, Reidar Finnevolden, Per Audun Engebretsen, Rolf Brekke, Leif Berntsen, Sverre Eriksen, Georg Eriksen, Henrik Thoresen og Øyvind Brandsæther. Laget spilte i 1945-sesongen 19 kamper, hvor de vant 12 kamper, 4 uavgjort og 3 tap, mens målene er 48 for og 17 mot.

Fossekallen + Hønefoss AIL = Fossekallen

Fossekallen fikk etter sammenslutningen med Hønefoss AIL en veldig oppslutning til treningen på Storløkkabanen, men de riktige gode resultaten lot vente på seg. I sesongen 1948 hadde Fossekallen et godt Småguttelag som ble kretsmestere etter 3-1 seier over Geithus i finalen. Laget hadde ikke tap denne sesong og hadde målforskjell på 60-5.

Det første fylkesmesterskapet i Livs historie ble erobret av juniorlaget i 1949. Det er også det første fylkesmesterskap erobret av en forening i Øvre Buskerud. I finalen om kretsmesterskapet mot Åmot måtte det 3 kamper til. Alle kampene ble spilt på Vikersund med resultatene 1-1, 3-3 og 3-1 seier. Solberg var motstander i kampen om fylkesmesterskapet. Det ble uavgjort 1-1 borte og 3-0 seier hjemme.

Guttelaget ble nr. 2 i sin avdeling med samme antall poeng som vinneren Jevnaker.

I Fossekallen fortsetter framgangen o i 1950 ble guttelaget avdelingsmestere, men tapte finalen mot Eiker. Småguttelaget ble dette år nr. 2.

I 1951 skulle Fossekallen få sitt første kretsmesterskap i guttefotball. Laget møtte Geithus i finalen og etter 2 uavgjorte kamper ble det seier i den tredje kampen med 3-0.

Framgangen fortsetter i 1952 og guttene som ble kretsmestere i 1951, var nå rykket opp i juniorklassen og ble kretsmestere etter seier over Kongsberg i finalen med 6-0. I kampen om fylkesmesterskapet ble det tap mot Mjøndalen med 4-0 og 3-1.

Guttelaget ble avdelingsmestere, men tapte 2-0 for Jevnaker om finaleretten. I 1953 ble guttelaget kretsmestere igjen, kretsmesterne var: Bjørn Hagen, Hans Ekornrud, Ole Asbjørn Borlaug, Harry Bergstrøm, Harald Strømsodd, Kjell Pedersen, Lars Hvalsmarken, Jan Kristiansen, Ragnar Karlsen, Jan Evensen og Arne J. Opsahl. Interessen er stadig økende og tilslutningen til treningene er overveldende, I 1955 stilte Fossekallen med hele 6 lag i gutte- og juniorklassene. Erling Andreassen og Leif Berg som var ledere for guttefotballen i Fossekallen i 50-årene, skal ha en stor del av æren for framgangen.

Livs guttelag hadde også mange utmerkede resultater, og det er derfor rart at det første kretsmesterskap først ble erobret i 1954 etter 15 seire, 1 uavgjort og 4 tap med målfoskjell 82-21. I finalen ble Lunner beseiret 6-0 på Jevnaker.

Juniorlaget til Liv tok et nytt kretsmesterskap i 1955 etter 4-0 og 1-0 mot Kongsberg i finalen. I kampen om fylkesmesterskapet ble det tap mot Drafn 2-1 og 7-1. Fylkesmesterskap til juniorlaget skulle det imidlertid bli året etter i 1956. Kretsmesterskapet ble erobret uten poengtap og med målfoskjell 25-4.

Mjøndalen ble beseiret med 1-0 og 5-1 i kampen om fylkesmesterskapet. På mesterlaget spilte: Gunnar Ottesen, Kjell Larsen, Hans Ekornrud, Per Wien, Ole Lan Nilssen, Aage Skotland, Terje Steen, Ragnar Grønlie, Svein Johansen, Eilif Aas og Leif Steinar Glesne.

I Åsenturneingen dette året nådde juniorlaget kvartfinalen der det ble tap for Lillestrøm. Et nytt kretsmesterskap til Livs guttelag ble det i 1957 etter uavgjort 1-1 og seier 2-0 over Geithus i finalen.

De utmerkede resultater som Livs gutter- og juniorer oppnådde før og etter 2. verdenskrig, må i meget stor grad tilskrives det store arbeidet Magne Kristiansen og Jarmann Johansen la ned.

Magne Kristiansen var formann i årene før og etter krigen, mens Jarmann Johansen var formann i perioden 1948.1956.

Livs guttelag deltok i 1958 i Fossekallens jubileumsturnering, og gikk helt til topps etter 3-0 seier over Fossekallen og 1-0 over Jevnaker i finalen. I denne perioden var Livs juniorlag fast gjest i Aasenturneringen i Oslo. Laget oppnåde mange utmerkede resultater hvor vi trekker fram seier over Åssiden på straffespark i kvartfinalen, seier over Lyn Oslo i 1957 og i 1959 da media har denne omtalen: "Sensasjon i Aasenturneingen. Liv junior satte favoritten Frigg utenfor 1-0".

Livs juniorlag fortsatte i slutten av 50-åra og i perioden 1960-70 med gode resultater. Laget ble kretsmestere i årene  1958-59-60-61 og 65. I 1960 og 1965 uten å ha avgitt poeng. I 1961 ble det tap mot DBK og i 1965 tap mot Mjøndalen i kampen om fylkesmesterskapet. I 1961 gjorde laget en fin innsats i Aasenturneringen med seier over Spartacus og Greåker før laget måtte "bite i gresset" mot Lyn. Forøvrig har Livs juniorlag i denne perioden blitt nr. 2 i serien.

Når det gjelder Fossekallens juniorlag, kan disse i 1960 årene ikke vise til noen gode plasseringer. I 1963 måtte man sågar trekke laget fra serien. Fossekallens guttelag kunne imidlertid vise til bedre resultater, ofte med 2.plass i serien. I 1963 ledet laget til siste kamp, men tapte denne på selvmål.

Livs guttelag kan også vise til enda bedre plasseringer da laget ble avdelingsmester i 1959 og 1961, og kretsmestre både i 1966 og 1967, i 1966 med 2-1 seier over Gran i finalen.

Livs smågutter kan også vise til kretsmesterskap i 1967. Fossekallens smågutter ble avdelings- og seriemester i 1966 uten tap og med 6-0 seier over Gran i finalen.

Når det gjelder 70-åra vil vi trekke fram disse resultatene:

1973: Livs guttelag vant Ligo-cup i konkurranse med Strømsgodset, Brann, Skeid, Ham-Kam og Åssiden som ble slått 3-1 i finalen.

1974: Fossekallens juniorer vant avdelingsmesterskapet med bare et avgitt poeng (2-2 mot Liv). Vant 13-1 over Sparta og 11-0 over Sjåstad, Livs guttelag tapte finalen i Tolpinruds jubileumsturnering.

1975: Livs juniorer ble B-mester etter finaleseier 4-2 over Vinn, mens småguttelaget tapte finalen om kretsmesterskapet mot Jevnaker.

1976: Fossekallens guttelag til topps i B-pulje på bedre målforskjell enn Liv

1978: Livs juniorer ble kretsmestere i klasse B etter 0-1, 2-1 og 2-1 mot Konnerud. Den siste kampen på nøytral bane. Fossekallens guttelag deltok i Dania-cup i Danmark hvor laget tapte 1-0 for Havnar fra Færøyene i kvartfinalen.

lagbilde (1)
Fossekallens guttelag i Dania Cup i 1978: Foran fra v.: Knut Hem, Børre Øverby, Jarle Søberg, Bjørn Vidar Lie, Bjørn Kvile, Knut Johnsrud, Jan Erik Kristoffersen, Tor Hundershagen. Bak fra v.: Torbjørn Tangestuen, Magnar Løvbrøtte, Morten Dalen, Jon Magne Trulsen, Asbjørn Granheim, Svein Roger Pedersen, Tonny Kristiansen, Geir Korneliussen, Roy Korneliussen, Thorleif Larsen og Frank Korneliussen.
Annonse: