Internasjonal fotball i Hønefoss

I august 1974 ble det for første gang spilt landskamp i fotball i Hønefoss.

Internasjonal fotball i Hønefoss

I august 1974 ble det for første gang spilt landskamp i fotball i Hønefoss. Norge var vertsland i forbindelse med fire-landsturnering for junior der hovedturneingen ble spilt på Gjøvik. To av de innledende kampene Nederland - Polen og Norge - Danmark ble lagt til Hønefoss med Tolpinrud, Liv og Fossekallen som arrangør.

Knapt et år senere - nemlig 8.juni 1975 - ble en ny internasjonal kamp lagt til Hønefoss. Denne gang var det Norges og Jugoslavias ungdomslandslag som var motstandere. I herlig vær var det møtt fram 2.945 betalende tilskuere, som dessverre ikke ble vitne til den fotballopplevelsen man hadde ventet. Hønefoss Ungdomskorps satte farge på dagen og spilte opp mot sitt beste, noe ikke Norge- og Jugoslavias U-lag gjorde. En sjansefattig kamp, som endte 0-0.

Var spillet svakt, kan man i følge presidenten i Fotballforbundet, Einar Jørum, ikke si det samme om arrangementsmessige. Vi siterer fra Ringerikes Blad 9.juni hvor presidenten uttaler: "Opplegget klaffet fra punkt til prikke. Vi viste det ville bli bra når Hønefoss tok på seg arrangementet. Bedre attest kan ikke gis. Men så har da også ledere fra byens fotballklubber jobbet natt og dag den siste tiden for å få puslespillet til å gå opp. Alle har gjort en fremragende jobb, men ingen tar det fornærmelig opp når vi trekker fram et navn: Kjell Johansen. Den jobben han har gjort kan bare beskrives med et ord: Fabelaktig."

Så gikk det nesten 20 år til neste landskamparrangement i Hønefoss da Liv/Fossekallen 27.april 1993 sto for arrangementet av U-landskampen Norge - Tyrkia. en kvalifiseringskamp for videre EM-spill. Kampen som Norge vant 5-2, ble utsatt et kvarter fordi Tyrkia mente Norge ikke kunne spille i hvite bukser. Mabel Lindberg fra Liv/Fossekallen "reddet" Norge da hun i løpet av 10 minutter skaffet til veie svarte shortser. Kampen som ble sett av ca. 4.000 tilskuere, ga Liv/Fossekallen en netto gevinst på ca. kr 70.000,-. Alle aviser ga arrangøren strålende kritikk og vi saker fra Ringerikes Blad: "Alt klaffet arrangementsmessig under kampen, et pressekorps som rommet 40 journalister og fotografer, samt landslagsledelsen, spillere og representanter fra Norges Fotballforbund roste arrangementet opp i skyene. - Alt var maksimalt. Vi har ingenting å utsette på noe, sa treneren for U-landslaget, Nils Johan Semb etter kampen. - Perfekt. Her spiller vi gjerne igjen, sa Tommy Svindal Larsen som stod for tidenes må i Hønefoss Idrettspark".

Vi tar også med fra VG og Dagbladet som skriver: "Slik skal det gjøres" og "Festen har startet". Vi vil også ta med det strenge vakthold Liv/Fossekallen var pålagt av fotballforbundet. 150 vakter av forskjellige slag sørget for at sikkerhetsreglene ble fulgt. Hver tilskuer ble kroppsvisitert før de nådde baneområdet. Flasker, raketter, kniver, slagvåpen, termoser og andre lignende slagvåpen ble beslaglagt.

Allerede 1.august 1993 sto Liv/Fossekallen som arrangør av en kamp med internasjonal deltagelse. Det engelske eliteserielaget Sheffield United gjestet Norge for å spille treningskamper før engelsk serieåpning og 1.200 tilskuere var vitne til at Liv/Fossekallen maktet å spille uavgjort 1-1 mot et engelsk elitelag. Liv/Fossekallen ledet 1-0 ved pause etter scoring av Ronny Eliassen. Den engelske visemanager var imponert over ballferdighetene til flere av spillerne på Liv/Fossekallen. Rent økonomisk gikk Liv/Fossekallen i balanse ved arrangementet.

8.september 1994 var det klart for Norge U21 og Hviterusslands første kvalikkamp til EM/95- og OL/96-sluttspillet. U-lagets trener og de norske spillerne vil gjerne til Hønefoss og Fotballforbundet lot L/F få ansvaret for et nytt arrangement.

Et kraftig regnvær om ettermiddagen var sikkert en av årsakene til at bare 716 betalende tilskuere møtte fram for å se en underholdende kamp som Norge vant 4-0. Vårt lags kaptein uttalte etter kampen: "skuffende med bare 700 tilskuere. Likevel vi trives utrolig godt i Hønefoss. Jeg sier det samme som for halvannet år siden. Hit vil jeg tilbake! Vet ikke hvorfor vi vinner så mye her. Kan det rett og slett være vår lykkebane?" 

La oss også ta med hva presidenten i Fotballforbundet sier: "Hønefoss er ikke mindre aktuelt som vertssted for nye landskamper. Det vil sikkert bli flere her", sier han og skryter av arrangøren Liv/Fossekallen.

Annonse: